Art Stations of the Cross Amsterdam – Troubled Waters

Datum
6 maart tot en met 22 april 2019
Locatie
Eerste en tweede verdieping entreegebouw

Van 6 maart tot en met 22 april neemt Museum Ons’ Lieve Heer op Solder deel aan Art Stations of the Cross, een pelgrimage door het centrum van de stad waarbij de bezoeker langs een 15-tal kunstwerken wordt gevoerd. Deze kunstwerken verbinden het lijden van Jezus met vormen van lijden en onrecht in het verleden en het heden.

Toonaangevende kunstenaars geven een eigentijdse vertaling van het oude verhaal, dat vaak verbeeld wordt in veertien staties. Voor de kunstzinnige pelgrimstocht door Amsterdam is de wederopstanding als vijftiende statie toegevoegd.  Van de vijftien deelnemende locaties is ons museum de dertiende statie, ofwel de kruisafname. Op de tweede verdieping van het entreegebouw zal het beeld The Last Days van kunstenaar Jan Tregot worden tentoongesteld. Met dit kunstwerk vraagt Tregot zich af of het ons, nu in de 21ste eeuw, nog iets kan schelen dat onze (religieuze) cultuur wordt aangevallen. Hij spreekt zelfs van een stervende cultuur. Tregot:

Tregot over The Last Days: “Als ik een video van IS-strijders zie in het journaal, dan valt mij op dat hun terreur ook duidelijk gericht is tegen Europa als christelijke cultuur. IS-strijders verwijzen vaak naar de ‘kruisvaarders’ en ze zeggen dat ze zullen optrekken naar Rome als heilige stad en onze kruisen zullen breken. Maar hoeveel mensen zijn er nog – in vooral de rijke landen van Europa – die vinden dat ze in een christelijke cultuur leven? Hoeveel kinderen groeien er nog op met dat gevoel? Daardoor kreeg ik het idee dat IS-strijders een cultuur willen aanvallen die al stervende is. Alsof ze de gekruisigde Christus, als meest voorkomend symbool van de christelijke cultuur, alsnog willen verminken. Mijn sculptuur refereert aan de angst die er heerst dat onze samenleving ook steeds meer door religieus geweld onder druk komt te staan.”

Art Stations of the Cross richt zich op gelovige kerkgangers, in cultuur en spiritualiteit geïnteresseerde Nederlanders, scholieren, studenten, voorbijgangers en toeristen. De kruiswegstaties bieden de ‘pelgrims’ een handvat om tijdens de Veertigdagentijd stil te staan bij het lijden van Christus en van onze medemens. Ter verdieping tonen we in dezelfde periode een 14-delige kruisweg van kunstenaar Cornelis de Bruin (1870-1940), welke te zien zal zijn in ons museumcafé.
 
Bekijk voor meer informatie het persbericht.

Meld u aan voor de nieuwsbrief