Home - Activiteiten

Huis vol verhalen

Museum Ons' Lieve Heer op Solder is een huis vol verhalen. Die worden verteld met behulp van gratis audiotours. De kerk vertelt een 19de-eeuws verhaal, en in de Sael (de ontvangstkamer) en de Daghkamer (woon- en slaapkamer) klinkt het relaas van de 17de eeuw. De audiotour is verkrijgbaar in de talen Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans en Russisch.

In het nieuwe huis wordt de (religieuze) tolerantie van het protestante Amsterdam uit de 17de eeuw naar het nu gehaald. Hier klinken verhalen en gedachten over hedendaagse tolerantie in de audiotour 'Inspired by Tolerance'. Inspiratiebron hiervoor is het onderwijsprogramma Voices of Tolerance, waarin gastdocenten met VMBO-jongeren in gesprek gaan.  

Ook voor kinderen rond de 10, 11 jaar is er een speciale audiotour: Feest! Hierin leer je alles over feestdagen in Nederland. En je kunt er nog een Feest!-diploma mee verdienen ook.

Nieuw! CoVisit
Het nieuwe gebouw van Museum Ons' Lieve Heer op Solder heeft een lift, het grachtenpand en de zolderkerk helaas niet. Omdat sommige mensen wat moeilijk ter been zijn, maar wel graag naar ons museum gaan, heeft Museum Ons' Lieve Heer op Solder de CoVisit als service. Beleef op het scherm het bezoek live mee van je gezelschap, vraag gerust om in te zoomen op het een of ander en sta in rechtstreeks contact met degene die door het lastiger toegankelijke deel van het huis loopt. Aan CoVisit zijn geen extra kosten verbonden. Voor vragen en reserveringen voor CoVisit kunt u mailen naar info@opsolder.nl.

De verbouwing
Afgelopen jaren is de zolderkerk gerestaureerd en opnieuw ingericht. Waar in de vorige eeuw kasten omgebouwd werden tot vitrines met als doel er kunstvoorwerpen in te tonen, is nu het proces omgekeerd; vitrines zijn verwijderd en kasten zijn weer kasten.
Uitgangspunt is de oorspronkelijke functie van een ruimte en daar is de inrichting op afgestemd. De bezoeker ervaart hoe de huiskerk eruit zag in de tijd dat deze echt in gebruik was als kerk. Kleur, licht en inrichting ademen de sfeer uit van eind 19de eeuw, de periode waarin de laatste missen in de zolderkerk plaatsvonden. In 2015 werden de gerestaureerde zolderkerk én het nieuwe huis geopend door HKH Koningin Maxima.

 

Meld u aan voor de nieuwsbrief