Adriaen van de Velde

Adriaen van de Velde

Sinds vrijdag 24 juni 2016 zijn er in het museum vijf schilderijen te zien van Adriaen van de Velde. De werken zijn in 1664 speciaal voor de zolderkerk gemaakt maar verhuisden in 1670 naar een andere Amsterdamse huiskerk. Begin jaren negentig werd duidelijk dat de passieserie in de Augustinuskerk in Amsterdam-Noord hing. Tegenwoordig zijn de schilderijen weer te zien op hun oorspronkelijke plek.

De rijke Amsterdamse Sybilla Fontein gaf Adriaen van de Velde in 1664 opdracht om een passieserie, voor de zolderkerk waaraan zij verbonden was, te schilderen. Fontein betaalde 250 gulden, destijds bijna een jaarloon, voor de werken. Ze zal Van de Velde ontmoet hebben in Ons’ Lieve Heer op Solder aangezien drie kinderen van de kunstenaar daar zijn gedoopt. Religieuze scènes waren een uitzonderlijk onderwerp voor Van de Velde die vooral bekend was als landschapsschilder. De vijf schilderijen die het lijden van Christus verbeelden, hebben van 1664 tot 1670 in de zolderkerk gehangen.

In 1670 is de hele serie met priester Petrus Parmentier meeverhuisd naar een huiskerk aan de Oudezijds Achterburgwal. Ruim driehonderd jaar later werd duidelijk dat de schilderijen in de Augustinuskerk in Amsterdam-Noord hingen. Onderzoek wees uit dat de passieserie speciaal voor de zolderkerk van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is gemaakt.  Dit maakt de serie tot authentieke collectie uit de vroegste periode van de huiskerk. De Augustinuskerk is enkele jaren geleden gesloten en sindsdien heeft Museum Ons’ Lieve Heer op Solder de passieserie in bruikleen.

Adriaen van de Velde, de Doornenkroning
Adriaen van de Velde - De Doornenkroning

'De Doornenkroning' is in 2013 gerestaureerd en sindsdien permanent tentoongesteld. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is verheugd dat de passieserie nu weer in haar geheel kan worden getoond. De andere doeken van de passiereeks zullen de komende jaren gerestaureerd worden. Wilt u meehelpen met het realiseren van de restauratie? Dat kan! Neem voor meer informatie contact op via info@opsolder.nl

Meld u aan voor de nieuwsbrief