Birgit Blogt: Over Amsterdams verscholen juweeltje...

7 april 2017

Birgit Büchner is directeur van Museum Ons' Lieve Heer op Solder. In deze blogs vertelt zij over haar belevenissen als directeur en haar blik op het onderwerp van het museum: (religieuze) tolerantie.

De receptie meldde dat meneer De Windt gearriveerd was. De naam kwam me niet meteen bekend voor en mijn agenda gaf ook niks aan. Sterker nog, er stond helemaal geen afspraak. Nieuwsgierig ging ik mijn mysterieuze gast tegemoet. Als snel herkende ik de jonge man die stond te wachten van zijn LinkedIn foto, het was de reporter van de Huffington Post. Hij had me een tijdje geleden keurig de vragen voor het interview gestuurd. Het nieuwe programma voor VBMO scholieren  “Voices of Tolerance” was één van de onderwerpen. In Voices of Tolerance geven gastdocenten die een klik hebben met de jongerencultuur workshops over tolerantie en vrijheid. Ze stellen vragen als “Wat is tolerantie eigenlijk? Wat merk je er zelf van?”

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is een locatie waar een gesprek over de typisch Nederlandse tolerantie op gang kan komen. De topattractie van het museum, een voormalige katholieke kerk uit de 17de eeuw op de zolder van een grachtenhuis, is zo’n vreemd verschijnsel, dat bijna iedere bezoeker zich afvraagt waarom die huiskerken er eigenlijk waren. En hoe kon zo’n kerk verborgen blijven? Verscholen gebedshuizen waren de 17de eeuwse manier om om te gaan met de verschillende religies in Amsterdam. Is dat een goede manier of juist niet?

Die vragen had ook  Jassir de Windt van de Huffington Post. Hij had het museum al helemaal bekeken en dus zochten wij een plekje in het nieuwe entreegebouw om even rustig te praten. Een van zijn vragen was hoe het programma rondom tolerantie tot stand was gekomen. “Dat begon heel eenvoudig met een belronde langs scholen”, vertelde ik hem. We vroegen scholen op welke manier Ons’ Lieve Heer op Solder een bijdrage zou kunnen leveren aan het curriculum.

Al snel bleek dat er voldoende cultuuraanbod is in Amsterdam, maar dat de burgerschapsdoelen veel lastiger te plaatsen zijn. Met name voor leerlingen van het VMBO. We besloten die factoren met elkaar te verbinden. Dit nieuwe gebouw was toen nog in aanbouw en voor de opening was Koningin Máxima bereid om het startschot te geven van het programma Voices of Tolerance. Zij sprak met een kleine groep leerlingen over vrijheid en tolerantie. De impact van dat gesprek was enorm groot. De hele school was betrokken en tolerantie was dagenlang het onderwerp op het schoolplein, hoorden we van docenten. Ook als museum waren we geraakt, want het gesprek en de uitingen zijn precies datgene waar we naar zoeken en hoe mooi is het wel niet, als dat kan vanuit cultureel erfgoed. Jassir de Windt knikte instemmend en pas anderhalf uur later hadden we ook de andere vragen besproken. 

Lees het hele artikel in de Huffington Post “On Amsterdam’s hidden gem” van Jassir de Windt.

Meld u aan voor de nieuwsbrief