Birgit blogt: Tussen Twee Rivieren

9 mei 2017

Birgit Büchner is directeur van Museum Ons' Lieve Heer op Solder. In deze blogs vertelt zij over haar belevenissen als directeur en haar blik op het onderwerp van het museum: (religieuze) tolerantie.

De show van de kledingcollectie van Dahlia al-Sudi toverde de witte ruimte “Voices of Tolerance” om in een levende omgeving vol kleur. En toen ik de jonge ontwerpster hoorde vertellen over de gedachte die achter haar afstudeercollectie voor het Amsterdam Fashion Institute (Amfi) zit was ik onder de indruk. Haar collectie is geïnspireerd op Mesopotamië, het twee stromenland, en dan met name op het erfgoed van de stad Ninevé in Irak, een plek die we nu beter kennen als Mosul. Mosul, dat vaak in het nieuws is en waar erfgoed vernield is door extremistische strijders. De frisse ontwerpen van Dahlia al-Sudi grijpen terug op Assyrische goden en kleuren uit de antieke tijd. Zo richt ze onze blik op een heel andere periode uit de geschiedenis van Mosul, een plek waar duizenden jaren cultuur te vinden is. Een plek waar erfgoed niet beschermd kan worden en waar bommen vallen.

Vlnr: Gastdocent Voices of Tolerance en mode curator Marian Duff (MAFB), directeur Museum Ons' Lieve Heer op Solder Birgit Büchner en ontwerpster Dahlia al-Sudi.
De collectie Between Two Rivers waarmee Dahlia al-Sudi afstudeert aan Amsterdam Fashion Institute is nog te zien tot en met juni.

Iedere dag loop ik even naar het werk van Dahlia al-Sudi. Door het raam zie ik de Oudezijds Voorburgwal waar de lentezon glinstert op de gracht. Vijf vrolijke Italiaanse dames poseren gevaarlijk dicht op het randje van de kade. Oei! ze zullen toch niet, nee het gaat goed. Het gaat gelukkig altijd goed. De dames stappen het museum in. Hopelijk genieten ze straks na de koffie ook van de schoonheid van Dahlia al-Sudi’s werk.
Ik denk nog even aan de jonge ontwerpster en hoe onze curator in eerste instantie een beetje overredingskracht nodig had om haar te enthousiasmeren voor een show en een presentatie in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Zou het werk wel welkom zijn in een museum geworteld op katholiek erfgoed? was haar zorg en bezwaar. Gelukkig wilde ze het toch proberen en durfde ze over de drempel te stappen. Sterker nog, na een rondleiding door het museum hoorde Dahlia dat het huiskerkje ook een trouwlocatie is. “Echt waar? “, riep ze uit, “ik ga binnenkort trouwen!”

Te zien tot eind juni: eindexamen collectie Dahlia al-Sudi: Tussen twee rivieren.

Meld u aan voor de nieuwsbrief