Darren denkt na over: consequenties

23 november 2018

Vaak lopen we tegen onverwachte consequenties aan. Tenminste, ik wel. Consequenties zie ik als een vervolg van een actie die ik heb ondernomen, bijvoorbeeld Voice worden. En nu columns creëren.

Ik ben eraan gewend geraakt om onvoldoendes te halen voor mijn toetsen. Als ik slecht had geleerd, maar ook als ik goed geleerd had. Tuurlijk was ik het niet altijd eens met het cijfer, omdat ik vond dat de toetsen te kritisch werden nagekeken. Maar als ik goed leerde, en dan toch een onvoldoende kreeg, puur omdat ik het fout had, voelde ik me soms wel verdrietig. Toch stapte ik hier snel overheen en dacht ik bij mezelf: volgende keer beter. Dit heeft te maken met de consequentie van het wel of niet leren voor een toets en het omgaan met het resultaat. Ik kan verdrietig worden, boos of somber, maar ik kan het ook accepteren dat het niet gelukt was.

Wat dit met tolerantie te maken heeft? Alles. Stel je voor dat je kenbaar maakt dat je homoseksueel bent. De consequenties daarvan kunnen zijn dat mensen het prima vinden en er geen problemen mee hebben. Maar het kan ook zijn dat ze het juist raar of vervelend vinden. Het is aan ons hoe hiermee om te gaan. Je zou verdrietig kunnen zijn, boos, maar ook blij en opgelucht. Je kan het ook accepteren dat de ander een vervelende mening over jou heeft en het laten gaan. Immers, jij bent die mening niet.

Maar het geldt ook voor de ander. Laat diegene in zijn of haar waarde. Je hoeft tenslotte geen vrienden te worden, alleen de diversiteit te respecteren. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor homoseksualiteit, het geldt voor alles: van geloof en huidskleur tot beperkingen en seksualiteit.

Kort gezegd: verschillen bestaan, hoe we ermee omgaan is aan ons.

Meld u aan voor de nieuwsbrief