Hoog bezoek bij Voices of Tolerance: onze jongeren in gesprek met minister en bekende Amsterdammers

18 april 2019

Aan de vierde editie van Voices of Tolerance, een onderwijsprogramma van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, kwam op 10 april een einde met een knallend event. In het museum gingen jongeren met bekende Amsterdammers in gesprek over wat tolerantie voor hen betekent. Tot slot waren er in het Compagnietheater optredens.

Fotografie: David Hup

Hoe denk jij over tolerantie en respect? Met die vraag gingen vmbo-leerlingen dit schooljaar aan de slag tijdens Voices of Tolerance. Ze leerden onder meer hun mening te vormen en die te uiten. Op 10 april kregen de jongeren de kans om die skills aan bekende Amsterdammers te tonen en met hen te praten over wat tolerantie voor hen betekent en hoe tolerant hun stad (al dan niet) is. Zo gingen de leerlingen in gesprek met onderwijswethouder Marjolein Moorman, rapper Akwasi, rabbijn Lody van de Kamp, tv-presentator Tim den Besten en tot slot Job van Beekhoven van het Openbaar Ministerie. De leerlingen werden begeleid door onze workshopdocenten, zoals illustrator Ikram el Messaoudi (op de foto hieronder).

In de gesprekken kwamen een heleboel mooie vragen en persoonlijke verhalen naar boven, waarna de meesten – zowel de leerlingen als de bekende Amsterdammers – de zaal met een glimlach verlieten. Tijdens de gesprekken werd ook duidelijk hoe lastig het soms is om over tolerantie te spreken. Elke leerling heeft een andere mening. En dat is niet erg, zolang je maar naar elkaar luistert. Je kunt een mening stom vinden, maar er tegelijkertijd voor opkomen dat iemand wel de vrijheid krijgt die mening te uiten. Genoeg om over na te denken dus. Maar eerst: naar het Compagnietheater! Want daar wachtte die middag de afsluiting van Voices of Tolerance, schooljaar 2018-2019.

Niemand minder dan rapper Digitzz trapte het event af en liet drie van zijn rapnummers horen. De kersverse stadsdichter van Amsterdam en tevens onze workshopdocent, Gershwin Bonevacia, droeg een van zijn gedichten over tolerantie voor, waarmee hij de zaal muisstil kreeg.

Behalve al die optredens draaide de middag vooral om het terugkijken op het afgelopen Voices of Tolerance-jaar: wat hebben de vmbo-leerlingen allemaal geleerd? Wat betekent tolerantie nu eigenlijk voor hem of haar? En wat betekent het voor een ander? Presentator Riza Tisserand, bekend van de radio, praatte de middag aan elkaar.

Extra bijzonder (én knap en moedig!) was het dat ook enkele van onze Voices, de leerlingen die zich tijdens Voices of Tolerance als tolerantieambassadeur opwierpen, het podium opgingen. Soms tot ontroering van het publiek in de zaal. Bijvoorbeeld toen Voice Mike zijn familieverhaal vertelde, dat hij leerde kennen door met zijn moeder over tolerantie te praten. En dat allemaal omdat hij deelnam aan Voices of Tolerance. Onze workshopdocent Des Balentien, bekend van haar vlogs en #YouGottaBelieve, was zichtbaar geraakt door Mike’s verhaal.

Na afloop van het eind-event reikte onze directeur, Birgit Büchner, een certificaat uit aan alle jongeren. Dit certificaat is een aandenken aan hun deelname en – voor de carrièretijgers onder de Voices – een mooie toevoeging aan hun CV! Iedereen was het erover eens: 10 april was een geslaagde dag, waarmee we de vierde editie van Voices of Tolerance prachtig afsloten. Dat hadden we uiteraard niet gekund zonder onze workshopdocenten, schooldocenten, sleutelfiguren, maar bovenal: de leerlingen! Dank jullie wel.

Het was overigens niet de eerste keer dat we hoog bezoek kregen in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Op 26 maart hadden we zelfs de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, over de vloer. Zij ging eveneens met de Voices in gesprek over de betekenis van tolerantie. De leerlingen grepen deze gelegenheid met beide handen aan om de minister aan de tand te voelen over de staat van het onderwijs in Nederland. Als het aan de minister lag, had ze daar de hele avond met de leerlingen over doorgepraat. Een goed teken!

Voices of Tolerance:
Voices of Tolerance, ontwikkeld door Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, is een onderwijsprogramma dat zich exclusief richt op het vmbo, omdat vmbo’ers dagelijks samenleven met verschillen. Het programma laat scholieren kritisch nadenken over vrijheid en (religieuze) tolerantie. Het zijn belangrijke thema’s waar elke jongere anders over denkt. Al die verschillende ervaringen en stemmen – voices – tellen. Voor meer informatie: http://voicesoftolerance.nl.

Voices of Tolerance wordt mede mogelijk gemaakt door:

Meld u aan voor de nieuwsbrief