Internationale Dag van de Tolerantie: geslaagde kick-off Voices of Tolerance!

22 november 2018

Fotografie: Isabel Janssen

We vierden afgelopen vrijdag 16 november de Internationale Dag van de Tolerantie. Ook was de aftrap van de vierde editie van Voices of Tolerance. Een heel goed moment om met jongeren, workshopdocenten, partners en andere musea bij het thema tolerantie stil te staan. Deze feestelijke middag luidden we in met rapper Yung Nnelg. Hij speelde zelfs een nieuw nummer voor alle aanwezigen in de volle huiskerk. Radiopresentator Riza Tisserand praatte de middag aan elkaar.

Ook onze voices, de leerlingen die meedoen aan Voices of Tolerance, lieten van zich horen. Ze droegen op indrukwekkende wijze hun ideeën en ervaringen op het gebied van verdraagzaamheid voor. Nynke schreef speciaal voor deze dag een gedicht over tolerantie. Haar wens is dat iedereen elkaar accepteert, hoe moeilijk dat ook is. Kensey deed met zijn eigen rap niet onder voor Yung Nnelg. Darren kreeg de zaal muisstil met zijn zelfgeschreven column over de consequenties van jezelf wel of niet uitspreken. Norhane maakte een indrukwekkende tekening over vrouwen op motors. Want elke vrouw – met of zonder hoofddoek – moet motor kunnen rijden, net als zijzelf. De tekening staat voor haar symbool voor de vrijheden die we hier hebben.

Tevens vertelden de nieuwe workshopdocenten, bekende rolmodellen voor jongeren, waarom ze meedoen aan het programma. Het workshopteam bestaat dit jaar uit: illustrator Ikram el Messaoudi, rapper en Parool-columnist Massih Hutak, vlogster en You Gotta Believe-oprichter Des Balentien en dichter en schrijver Gershwin Bonevacia. Ze geven in januari en februari workshops rappen, dichten en illustreren bij de deelnemende scholen. De jongeren worden tijdens die lessen uitgedaagd te spreken over cultuur, religie, seksualiteit, diversiteit en het omgaan met verschillen.

Bij de Internationale Dag van de Tolerantie hoort ook een bijzondere gast. Dat was Jacqueline Prins, directeur Emancipatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij vindt dat een onderwijsprogramma over tolerantie juist nu maatschappelijk relevant is. Jacqueline Prins ging met jongeren in gesprek over de betekenis van tolerantie en luisterde aandachtig naar wat de leerlingen hierover zeiden. Zoals een van de jongeren verwoorde: het gaat niet over jij tegen mij, maar jij en ik hebben een probleem dat we samen moeten oplossen.

Ook de educatoren van Museum Dolhuys en het Dordrechts Museum behoorden tot de spciale gasten. Samen met de educator van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder spraken ze over de samenwerking tussen deze en diverse erfgoedinstellingen. Het zijn allemaal instellingen die een verleden hebben waarin in- en uitsluiting centraal staan. Zij kunnen daarom heel goed verbinding leggen met het thema tolerantie. Het doel van de samenwerking is kennisuitwisseling over hoe je de maatschappelijke relevantie van erfgoed en educatieve programma’s kan versterken.
Tot slot werd er in het museumcafé door alle aanwezigen nog lang nagepraat over de mooie middag. Er waren hapjes, drankjes en goede gesprekken. Iedereen – van leerling, docent tot museumpartner – beaamde dan ook: tolerantie doet ertoe. Een geslaagde middag dus!

Voices of Tolerance:
Voices of Tolerance, ontwikkeld door Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, is een onderwijsprogramma dat zich exclusief richt op het vmbo, omdat vmbo’ers dagelijks samenleven met verschillen. Het programma laat scholieren kritisch nadenken over vrijheid en (religieuze) tolerantie. Het zijn belangrijke thema’s waar elke jongere anders over denkt. Al die verschillende ervaringen en stemmen – voices – tellen. Voor meer informatie en het complete programmaoverzicht: http://voicesoftolerance.nl.

Samenwerkingspartners:
Sinds dit schooljaar nemen ook Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Gevangenismuseum Veenhuizen, het Dordrechts Museum en museum Het Dolhuys in Haarlem deel aan het programma.

Voices of Tolerance wordt mede mogelijk gemaakt door:

Meld u aan voor de nieuwsbrief