Feest! in de stad

Feest! in de stad is een interactief programma voor de groepen 6 tot en met 8. Het gaat over de gebedshuizen, over de vijf grote wereldreligies en de feesten die daarbij horen. Maar ook de niet-religieuze feestdagen komen aan bod. De ingang van het programma is immers dat ieder kind feestviert. Sommige feesten vier je in de synagoge, of de moskee, andere in de kerk en andere thuis. Hoe ziet een gebedshuis er vanbinnen uit? Wat hoor je, wat gebeurt er? En wat doen de mensen er? De antwoorden op deze en andere vragen ontdekken de leerlingen in dit programma dat uit verschillende onderdelen bestaat.

Onderdelen programma (groep 6/7/8)
In de klas: het digitale feestdagen- en gebedshuizenspel. Leerlingen gaan dieper in op een aantal feestdagen, gebedshuizen en de daarbij horende religies: islam, jodendom, hindoeïsme, boeddhisme en christendom. Vanuit het digitale spel maken de leerlingen opdrachten in kleine groepjes.
In de stad: Een bezoek aan Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en een bezoek aan De Oude Kerk. Beide met een museumdocent en de verschillende kijkwijzers.
Duur: 1,5 uur (voor het bezoek aan Museum Ons' Lieve Heer en de Oude Kerk).
Optioneel: Wilt u naast het bezoek aan Museum Ons' Lieve Heer op Solder en de Oude Kerk nog meer gebedshuizen bezoeken? Dan kunt u - op eigen verantwoordelijkheid - een aanvullend programma samenstellen langs gebedshuizen in de buurt van de school of op loopafstand van het museum. Zo kunt u naar de Portugese Synagoge, naar de Boeddhistische Tempel en naar de ISN Fatih Moskee (NB. Omdat dit onderdeel een optionele aanvulling op het programma is, regelt u deze bezoeken zelf. Eerst meer informatie? Neem dan contact op met t.v.mansfeld@opsolder.nl).

Website met de feestdagenkalender en opdrachten: klik hier.

Het totaalprogramma Feest! in de stad biedt docenten handvatten voor burgerschapsvorming. Ook sluit het interactieve programma aan bij de kerndoelen van het primair onderwijs, namelijk: Oriëntatie op jezelf en de wereld: 37, 38, 51 en Kunstzinnige oriëntatie: 56.

Gratis busvervoer
Voor basisscholen uit Noord-Holland en Flevoland is het busvervoer naar het museum gratis. 

Partners
Feest! in de stad is onderdeel van Feest! Weet van je viert, een landelijk initiatief van Museum Catharijneconvent in Utrecht.  
Meer informatie over Feest!  op  http://www.feestweetwatjeviert.nl/

Meld u aan voor de nieuwsbrief