Feest! in de stad

Het programma Feest! in de stad gaat over feesten die we vieren, over verschillende religies en de gebedshuizen die daarbij horen. Sommige feesten vier je in de synagoge, of de moskee en andere in de kerk. Waarom ben je met Pasen vrij, wat is Pesach, waar komt het Offerfeest vandaan, wat doen de kleuren van Holi en waarom krijg je met Sinterklaas cadeautjes? De antwoorden op deze en andere vragen ontdekken de leerlingen in het programma Feest! in de stad.
Het programma bestaat uit verschillende onderdelen: het digitale gedeelte in de klas, een bezoek aan Museum Ons’ Lieve Heer op Solder met een speciaal programma o.l.v. een museumdocent en aanvullend eventueel een bezoek aan gebedshuizen in de buurt van de school of rondom het museum.

Groep 6/7/8
In de klas: het digitale feestdagen- en gebedshuizenspel. Leerlingen gaan dieper in op een aantal feestdagen, gebedshuizen en de daarbij horende religies. Vanuit het digitale spel maken de leerlingen opdrachten in kleine groepjes.
In de stad: Een bezoek aan Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en een bezoek aan De Oude Kerk. Beide met een museumdocent en de verschillende kijkwijzers.
Duur: 1,5 uur.
Optioneel: Wilt u naast het bezoek aan Museum Ons' Lieve Heer op Solder en de Oude Kerk nog meer gebedshuizen bezoeken? Dan kunt u - op eigen verantwoordelijkheid - een aanvullend programma samenstellen langs gebedshuizen op loopafstand van het museum. Zo kunt u naar de Portugese Synagoge, naar de Boeddhistische Tempel en naar de ISN Fatih Moskee (NB. U regelt deze bezoeken zelf. Eerst meer informatie? Neem dan contact op met t.v.mansfeld@opsolder.nl).
Duur: 1,5 uur (voor het bezoek aan Museum Ons' Lieve Heer en de Oude Kerk).

Het totaalprogramma Feest! in de stad biedt docenten handvatten voor burgerschapsvorming. Ook sluit het interactieve programma aan bij de kerndoelen van het primair onderwijs, namelijk: Oriëntatie op jezelf en de wereld: 37, 38, 51 en Kunstzinnige oriëntatie: 56.

Gratis busvervoer
Voor basisscholen uit Noord-Holland en Flevoland is het busvervoer naar het museum gratis. 

Pilot
We zijn benieuwd wat docenten van de website met de feestkalender en de bijbehorende opdrachten vinden. Wat werkt er goed, wat kan er eventueel beter? Hier willen we achter komen met een pilot. De pilotfase van het programma Feest! in de stad is in juni. Meedoen? Meld uw klas aan per mail, via: t.v.mansfeld@opsolder.nl of d.vanbreemen@opsolder.nl.
De deelname aan deze pilot is gratis. 

Website met de feestdagenkalender en opdrachten: klik hier.

Feest! in de stad is onderdeel van Feest! Weet van je viert, een landelijk initiatief van Museum Catharijneconvent in Utrecht.  

Meer informatie over Feest!  op  http://www.feestweetwatjeviert.nl/

Meld u aan voor de nieuwsbrief