Protestants of katholiek

havo en vwo

Speciaal voor het vak geschiedenis in de bovenbouw havo/vwo een rondleiding over religie in de Republiek met de nadruk op tijdvak V en kenmerkend aspect 21: ‘De protestantse reformatie die splitsing van de kerk in West-Europa ten gevolg had’. De leerlingen ervaren zowel de woelige geschiedenis van beide kerken als het verschil in ruimte, sfeer en architectuur. In de Oude Kerk krijgen de leerlingen vragen over zichtbare overblijfselen van de geschiedenis om er vervolgens een korte presentatie over te geven. In de zolderkerk van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder reflecteren zij op de rol van religie en tolerantie in de noordelijke Habsburgse Nederlanden, de Republiek en de hedendaagse maatschappij. 

Locatie: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en de Oude Kerk 
Doelgroep: leerlingen bovenbouw havo en vwo 
Duur: 1 uur of 1,5 uur 
Prijs: € 50,- (ex. BTW) per 15 leerlingen (incl. kosten van bezoek aan de Oude Kerk) (max. 45 leerlingen per keer)
Reserveren en inforeserveringsformulier, 020 523 17 30 of via boekingen@opsolder.nl (bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur)

Download hier de docentenhandleiding bij de rondleiding.
Download hier een voorbeeld van de handout voor de leerlingen.

Volg in combinatie met deze rondleiding de eindexamenrondleiding (CE GS) havo/vwo in het Amsterdam Museum, waarbij de historische context ‘De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 1515-1648’ met behulp van authentieke objecten en prikkelende verhalen tot leven komt.

Meld u aan voor de nieuwsbrief