Daghkamer

Overdag is de Daghkamer met het mooie uitzicht op de Oudezijds Voorburgwal de woonkamer van de familie Hartman. ’s Nachts gebruiken ze hem als slaapkamer. De bedstee is er nog altijd, links van de deur. Toen Jan Hartman dit huis in 1661 kocht was hij tweeënveertig jaar oud, getrouwd en vader van vijf kinderen.

Bij de restauratie van het historische huis zijn de wandgordijnen in dit vertrek gereconstrueerd. Geen eenvoudige opgave want van dit kostbare textiel – dat behalve decoratief ook bedoeld is om de warmte binnen te houden – is in Nederland nauwelijks iets bewaard gebleven. Om voor de Daghkamer tot een zo goed mogelijke reproductie te komen, is gekeken naar het tussen 1654 en 1676 gebouwde kasteel Skokloster in Zweden. 

Geïnspireerd op het ontwerp van de wandgordijnen in dit slot, die nog altijd in goede staat verkeren, zijn de nieuwe exemplaren voor de Daghkamer nagemaakt. Om ze eenvoudig van de muren af te kunnen halen, hangen ze aan nagels, precies zoals in de Gouden Eeuw. 

De trap naar de Daghkamer heeft zowel hol- als bolvormige treden. Dit is nog een van de originele eikenhouten trappen uit de zeventiende eeuw.

Meld u aan voor de nieuwsbrief