De zolderkerk

Lees hier meer over de katholieke huiskerk

De katholieke Jan Hartman is zo succesvol als ondernemer – hij zit in de linnenhandel en int accijnzen op wijn – dat hij op 10 mei 1661 in staat is om dit huis aan de Oudezijds Voorburgwal en twee aangrenzende steegwoningen te kopen. Onmiddellijk begint hij met een flinke verbouwing van de panden. De zolders van de drie huizen laat hij samenvoegen tot een katholieke huiskerk. Dit is de kerk waarnaar het museum is genoemd: Ons’ Lieve Heer op Solder.

De twee steegwoningen en de kerk – die aanvankelijk wordt vernoemd naar de bouwheer en de naam ’t Hart krijgt – verhuurt hij aan Petrus Parmentier. Als extraatje voorziet hij de priester van de benodigde wijn voor de eredienst. 

Jan Hartman zal de kerk die hij op zolder heeft laten bouwen nu vast niet meer herkennen. Anders dan de rest van het huis, dat bij de grootscheepse renovatie zoveel mogelijk is teruggebracht in de oorspronkelijke zeventiende-eeuwse situatie, heeft de kerk juist het uiterlijk van de negentiende eeuw gekregen, om precies te zijn het jaar 1862. 

Zodoende is de zolderkerk in de kleur van die tijd teruggebracht: paarse dodekop. Anders dan die naam doet vermoeden is het een prachtig oud roze tint, neigend naar bruin, leverkleur en paars. De kleur is gereconstrueerd op basis van wetenschappelijk onderzoek en is samengesteld uit lijnolie met titaanwit en ijzeroxide. Het oorspronkelijk gebruikte loodwit mag tegenwoordig niet meer gebruikt worden. 

Ook liggen er op de vloer weer biezen matten – destijds gevlochten in Genemuiden, nu geoogst en met de hand nagemaakt in Engeland. Op basis van oude foto’s en een prent zijn geëlektrificeerde replica’s gemaakt van de negentiende-eeuwse gaslampen. Verder is er zo terughoudend mogelijk gerestaureerd want het huis is het belangrijkste object van de collectie; dat moet zo oorspronkelijk mogelijk blijven.

Meld u aan voor de nieuwsbrief