Zeventiende-Eeuwse Keuken

De begane grond in het achterhuis van Ons’ Lieve Heer op Solder is in drieën opgedeeld: een voorhuis, de keuken met het haardvuur (voor licht, warmte en om te koken) en de morskeuken waar de voorraden stonden en de afwas werd gedaan. Dat gebeurde in de zeventiende eeuw in de waterbak, vermoedelijk het enige waterpunt in het huis. Hier is dan ook de deur naar het kleine secreet, een toilet die met een emmer water wordt schoongespoeld.

Omdat de drie ruimten op een steeg uitkomen, is het er vrij donker. Om toch zoveel mogelijk daglicht binnen te laten, waren bij de bouw van deze woning – die oorspronkelijk niet verbonden is met het huis van koopman Jan Hartman – grote ramen bij de voordeur geplaatst. Sinds de restauratie is verlichting in de vertrekken teruggebracht in de sfeer van de Gouden Eeuw. Verder zijn er ook – heel voorzichtig – enkele laagjes verf van de kozijnen en het plafond afgekrabd om vast te stellen wat de originele kleuren zijn van het houtwerk in dit deel van het huis. Donkerrood en donkerbruin, ontdekten de onderzoekers, en daarom zijn die kleuren hier nu weer te zien.

Meld u aan voor de nieuwsbrief