Solderpreken

Museum Ons' Lieve Heer op Solder laat bezoekers niet alleen kennismaken met het gebouw, maar ook met de thematiek ervan. Gaat zo’n verborgen kerk over tolerantie of intolerantie? Verdraagzaamheid? Vrijdenkerij? Omgaan met diversiteit? Gedogen? Waar kom je in het openbaar voor uit, en wat blijft verborgen? Zijn er actuele parallellen?

Onderstaande sprekers gaan vanuit hun eigen perspectief in op dit thema in een verhaal van maximaal 2 minuten.

Massih Hutak (1992) is rapper en producer uit Amsterdam-Noord. Hij gaf vier jaar les op een vmbo school in Noord en schrijft wekelijks columns voor Radio 1. Massih heeft rap workshops gegeven aan leerlingen van de scholen die meedoen aan het project Voices of Tolerance.

Henri Krop (1954) studeerde filosofie en theologie in Leiden. Sinds 1988 is hij aan de Erasmusuniversiteit Rotterdam werkzaam als universitair
docent geschiedenis van de wijsbegeerte. In zijn onderzoek richt hij zich op het ontstaan van de Verlichting en hoe ideeën het leven van alle dag beïnvloeden. Hij heeft twee boeken over Spinoza gepubliceerd: een geannoteerde vertaling van de Ethica (2003) en Spinoza, een paradoxale icoon van Nederland (2014), een geschiedenis van het spinozisme in Nederland. In 2015 werd hij bestuurslid van de Amsterdamse Spinozakring.

Kasper van Royen (1983) studeerde Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en is actief als freelance-filosofiedocent. Daarnaast schrijft hij columns, korte verhalen en gedichten. Terugkerende thema's in zijn werk zijn de absurditeit van het dagelijks leven, zijn vaderschap en zijn sociale onhandigheid. Een groot deel van zijn schrijfsels is te volgen via hard//hoofd (hardhoofd.com).

 

Matthijs Winter is 20 jaar en is 3e jaars student Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de HVA. Hij wil graag met jongeren werken.‘Ik ben zelf christelijk opgevoed, en ga ook al mijn hele leven naar de kerk. Eerst omdat mijn ouders dit van mij verwachtten, maar sinds een paar jaar omdat ik het zelf wil. Ik heb namelijk zelf een paar jaar geleden ook de keus gemaakt dat ik bij God wil horen en ik geloof dat Jezus voor mij aan het kruis gestorven is en weer is opgestaan.’

Geer Oskam is 30 jaar en woont in Amsterdam. Geer is o.a. programmeur en schrijver. Hij werkte op het departement voor homorechten bij Human Rights Watch in New York en Berlijn. Daarbij heeft hij een grote passie voor kunst. Zo had hij een moderne kunstgalerie in Amsterdam en organiseerde hij 3 jaar de Museumnacht.

Ruben van Zwieten is predikant-directeur van de Stichting Zingeving Zuidas. Ruben studeerde theologie en rechten in Leiden. Hij richtte in 2013 De Nieuwe Poort op, huis voor ontmoeting en inspiratie, dit is een voortzetting van Zingeving Zuidas. Hiernaast schrijft hij wekelijks een column in het FD. In 2012 verscheen zijn eerste boek dat hij schreef met zijn collega Ad van Nieuwpoort: "De Bijbel op de Zuidas".

Kno’Ledge Cesare (Jerry King Luther Afriyie, 30 april ‘81, Ghana) is dichter, blogger, motivational speaker en sociaal ondernemer. Oprichter van stichting Soul Rebel Movement en stichting Nederland Wordt Beter. In 2011 startte hij samen met anderen de Zwarte Piet is Racisme campagne, bedoeld om een groter bewustzijn rondom de racistische aspecten van Zwarte Piet te creëren in de samenleving. Web: www.soulrebelmovement.org Twitter: @TheRebelThePoet

Meld u aan voor de nieuwsbrief