Home - Tentoonstellingen

130 jaar Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

24 april 2018 tot en met 31 oktober 2018

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder viert de komende maanden het 130-jarig bestaan. Op 24 april 1888 gingen tijdens een feestelijke opening de deuren open voor publiek. Er was in de voormalige 17e-eeuwse huiskerk van alles te zien dat refereerde aan het katholieke verleden van Amsterdam. Een bonte verzameling voorwerpen uit katholieke kerken werd tentoongesteld.  Denk aan boeken, penningen, schilderijen, beelden, en textiel. Een eigen museum paste bij de emancipatie van een opkomende katholieke middenklasse, die steeds meer tijd en geld over had voor cultuur en recreatie. 130 jaar later zoekt Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in nieuwe programma’s naar de raakvlakken met de positie van minderheidsgroeperingen in het huidige Amsterdam.

Om het 130-jarige bestaan te vieren, onthulden we op 24 april 2018 een speciaal gevelsieraad. Sinds de opening van het entreegebouw in septermber 2015 stond de naam van het museum niet meer op de gevel. Maar tijden veranderen en met de naam op de gevel weten straks nóg meer mensen het museum te vinden, zodat ook zij het belangrijke en nog steeds actuele verhaal over (religieuze) tolerantie en diversiteit in de samenleving meekrijgen. Door middel van een crowdfundcampagne via Voordekunst.nl haalden we achtduizend euro op om het gevelsieraad te bekostigen. We danken alle donateurs dan ook hartelijk voor hun bijdragen!

En er is meer. Ter ere van het 130-jarige bestaan richtten we een tentoonstelling in over de ontstaansgeschiedenis van het museum. In het historische huis zijn foto’s geplaatst van het museum in vroegere tijden. De tentoonstelling geeft weer hoe het museum is uitgegroeid tot een culturele instelling die de geschiedenis koppelt aan hedendaagse onderwerpen. Daarnaast is er een speciale film over de museumgeschiedenis. Zowel de film als de tentoonstelling zijn nog tot en met 31 oktober 2018 te zien. We nodigen je van harte uit in ons museum!

Openingstijden:
Maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur.
Zondagen van 13.00 tot 18.00 uur.

Meld u aan voor de nieuwsbrief