Home - Tentoonstellingen

Tussen kunst en kerst

09 December 2017 - 9 januari 2018

Tussen kunst en kerst
Schilder en verzamelaar Clemens Merkelbach van Enkhuizen

In de kerstperiode (8 december 2017 t/m 31 januari 2018) staat het Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in het teken van de kunst- en kerstverzameling van de Amsterdamse kunstenaar Clemens Merkelbach van Enkhuizen. In het oude huis zijn bijzondere kerststallen en religieuze beelden te zien. In het nieuwe gedeelte van het museum wordt eigen werk van Merkelbach tentoongesteld.

Kunst
Merkelback tekende en schilderde van jongs af aan de kerken van zijn stad. Eerst in Breda en later in Amsterdam. In de tentoonstelling Kunst en Kerst zijn tekeningen te zien van markante Amsterdamse kerken die, als gevolg van de segregatie, in de jaren ’60 gesloopt werden. Voor Merkelback was dat moeilijk te verteren en in stil protest legde Merkelbach de teloorgang vast. Zo maakte hij een serie tekeningen van de afbraak van De Wilibrordus Buiten de Veste, de grootste neogotische kerk van Amsterdam, en de Maria Magdalena kerk.

Kerst
Merkelbach is naast kunstenaar ook een vervend verzamelaar van religieuze objecten. Als ‘redder van verweesde beelden’ kocht Merkelbach in antiekwinkels heiligenbeelden uit gesloopte kerken. Steeds meer verweesd katholiek erfgoed kreeg door de jaren heen een plekje in zijn huis. Ook verzamelt hij sinds kinds af aan kerststalletjes. In een biografische opstelling worden de twee passies van de inmiddels tachtigjarige Merkelback samen tentoongesteld.

Meld u aan voor de nieuwsbrief