Home - Tentoonstellingen

Tussen kunst en kerst

9 december 2017 tot en met 9 januari 2018

Tussen kunst en kerst
Kerststallen en kunstwerken in museum Ons’ Lieve Heer op Solder

In de periode van 9 december 2017 t/m 9 januari 2018 staat museum Ons’ Lieve Heer op Solder in het teken van de kunst- en kerstverzameling van de Amsterdamse kunstenaar Clemens Merkelbach van Enkhuizen. In het oude huis zijn bijzondere kerststallen en religieuze beelden te zien en in het nieuwe gedeelte van het museum wordt eigen werk van Clemens tentoongesteld.

Kunst
Clemens tekende en schilderde van jongs af aan de kerken van zijn stad, eerst in Breda en later in Amsterdam. In de tentoonstelling 'Tussen kunst en kerst' zijn tekeningen te zien van Amsterdamse kerken die, als gevolg van de secularisatie, in de jaren ’60 gesloopt werden. Voor Clemens was dat moeilijk te verteren en in stil protest legde hij de teloorgang vast. Zo maakte Clemens een serie tekeningen van de afbraak van de Sint-Willibrorduskerk buiten de Veste, de grootste neogotische kerk van Amsterdam, en de Maria Magdalenakerk.

Kerst
Clemens is naast kunstenaar ook fervent verzamelaar van religieuze objecten. Als ‘redder van verweesde beelden’ kocht Clemens in antiekwinkels, heiligenbeelden uit gesloopte kerken. Steeds meer verweesd katholiek erfgoed kreeg door de jaren heen een plekje in zijn huis. Ook verzamelt hij sinds kinds af aan kerststallen. In een biografische opstelling worden de twee passies van de inmiddels tachtigjarige Clemens samen tentoongesteld.

Meld u aan voor de nieuwsbrief